Ο Έλεγχος με Υπερήχους είναι μία μέθοδος Μη Καταστροφικού Ελέγχου κατά την οποία υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα εισέρχονται στο δοκίμιο για να ανιχνεύσουν επιφανειακές και υποεπιφανειακές ασυνέχειες. Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται στο δοκίμιο με μερική εξασθένηση της ενέργειας τους και ανακλώνται από τις επιφάνειες και τις εσωτερικές ασυνέχειες του. Η ανακλώμενη δέσμη ανιχνεύεται και αναλύεται για να προσδιοριστεί η ύπαρξη και η θέση των ασυνεχειών. Έτσι, τα ρήγματα, οι διαστρωματώσεις, οι συρρικνώσεις, οι κοιλότητες, οι πόροι, τα εγκλείσματα όπως και άλλες ασυνέχειες μπορούν εύκολα να ανιχνευθούν.
Ο Έλεγχος με Υπερήχους εφαρμόζεται για τον έλεγχο της ποιότητας σε δοκιμές υλικών σε όλο το φάσμα των βιομηχανικών, ναυτιλιακών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Συγκολλήσεις, χυτά, σφυρήλατα, ελατά προϊόντα από χάλυβα, αλουμίνιο, τιτάνιο και άλλα υλικά μεταλλικά ή μη, όπως σκυρόδεμα, πολυεστέρας κ.α, μπορούν να ελεγχθούν με την μέθοδο των υπερήχων. Σημειώνεται ότι, ο έλεγχος με υπερήχους περιλαμβάνει και τις παχυμετρήσεις των υλικών και τον έλεγχο τους για τον εντοπισμό πιθανών διαστρωματώσεων.
Όπως όλες οι μέθοδοι των Μη Καταστροφικών Ελέγχων έτσι και η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει κάποιους περιορισμούς.
α) Η χειροκίνητη μέθοδος για την ανίχνευση ασυνεχειών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και έμπειρους τεχνικούς.
β) Απαιτούνται εκτεταμένες τεχνικές γνώσεις για την ανάπτυξη διαδικασιών ελέγχου με την χρήση υπερήχων.
γ) Δοκίμια ή τμήματα δοκιμίου με τραχιά επιφάνεια ή ακανόνιστο σχήμα, είναι δύσκολο να ελεγχθούν.
δ) Απαιτούνται υλικά σύζευξης μεταξύ μετατροπέα παραγωγής ηχητικών κυμάτων και δοκιμίου για την αποτελεσματική διάδοση τους.